Utomhusbelysning

Utomhusbelysning är ett väldigt brett område. Det kan handla om skyltbelysning och fasadbelysning som ni hittar bilder och text om här på skyltbelysning.se. Det kan handla om gatubelysning och parkbelysning, som är väldigt viktigt för trafiksäkerheten och för tryggheten i en stad. Här finner ni blandad inspiration runt utomhusbelysning.

led-tejp.jpg Utomhusbelysning LED downlight Utomhusbelysning LED lampa
Inkapslad tunn tape med IP klass 62 LED downlight för infällt montage utomhus. IP65 LED lampa från Toshiba. I utomhusarmaturer skall man använda LED lampor som ljuskällor. De är så mycket mer energieffektiva

 

Välja utomhusbelysning 

Självklart skall man välja energieffektiv belysning om man installerar ny utomhusbelysning. Och idag är olika typer av ledlampor de mest energieffektiva. Stora fördelen är att utomhus-led-lampor drar mycket mindre energi. Men det finns andra fördelar. Armaturerna kan göras mindre eftersom de inte utsöndrar någon värme. Dessutom kan led belysning fås i böjlig former som till exempel en led slang i tätad plast.

En trend som kommer mer och mer är att man kan styra sin led belysning från en kontroll eller en mobiltelefon. Dimmra, ändra färg och tidsstyra. Mycket användbart och roligt. Kolla upp detta när ni väljer utomhusbelysning.

 

Använd 12V utomhusbelysning

När ni monterar belysning utomhus runt huset, vid garaget, längst gången till brevlådan eller runt den fina tallen, skall ni använda lågvolts utomhusbelysning. 12V belysning istället för 230V som man ofta har inne. Då slipper ni gräva djupa diken för att dra sladdarna. 230V sladdar måste gömmas ordentligt så att inte människor eller djur kommer åt dem av misstag och får en stöt. Med 12V är en sådan händelse inte alls speciellt farlig.

 

Montera utomhusbelysning

Nedan kan ni se lite bilder på hur utomhusbelysning kan monteras. När det gäller träd och växter så växer de. Tänk på det. Det kan bli så att växter drar sönder sladdar eller flyttar armaturer från sina initiala ställen. Vidare skall man aldrig spika eller skruva i träd, då det kan skada dem. Och en sådann skada triggar ofta trädet att växa ännu mer just där för att laga skadan, vilket kan flytta belysningsinstallationen. Vill ni montera i träd eller använda träd som monument när ni drar belysningssladdar utomhus, använd andra metoder för att fästa. Som till exempel rep.

utomhusbelysning-led-i-marken.jpg utomhusbelysning-tradskada.jpg utomhusbelysning-sten.jpg
LED downlights i marken Trädskada som kan dra sönder belysningsinstallationen Utomhusbelysning skapar mysiga miljöer