LED ljus

LED ljus passar för all typ av belysning idag. Fördelarna är många med led belysning jämfört med traditionella ljuskällor. 

Fördelar med LED ljus

  • Mycket mer ljus per watt. Vilket innebär energiförbrukningen kan miskas väsentligt.
  • Mer flexibla belysningslösningar. Belysningsarmaturer med led teknik kan göras mindre, smalare och de kan vara böjliga. LED tejp med LED dioder är ett bra exempel på en sådan armatur.
  • Flexibel styrning. LED lampor är inte bara dimbara, utan vissa LED ljus lösningar är också möjliga att reglera ljusfärgen på. Dels variera med olika nyanser av vita färger genom att reglera färgtemperaturen med också helt variera färgerna genom att byta mellan rött grönt och blått. 
  • Längre livslängd. Lampor med led ljus kan ha en livslängd på 10gånger längre än traditionella ljuskällor som glödlampor, halogenlampor och metallhalogenlampor.

LED tejp blå  LED glödlampa

LED tejp där ljusfärgen kan styras. LED glödlampa på 7,7W som ersätter 40W glödlampa. Har fått IF design award

Nackdelar med LED ljus

Det finns idag tre saker som folk tycker är mindre bra med LED lampor beroende på hur de används. 

  • Priset är högt
  • Ljuset är ibland blåaktigt
  • Färgåtergivningen är inte lika bra som hos halogenlampor

Man kan säga att dessa hänger ihop. Enkla billigare LED lampor har sämre teknik och komponenter och ger därför ett tråkigt sken. Nya LED lampor har riktigt bra ljus i olika färgtemperaturer och färgåtergivningen är mycket bra. Dock kommer då dessa med ett högre pris. Så man får hitta en balans i sitt val av LED lampor. Kvalitet vs pris. Kolla in webshopen pålyset.se för riktigt bra ledlampor. 

LED ljus inomhus

En av de stora fördelarna med led ljus är att armaturerna kan göras väldigt små och tunna. Till exempel är detta väldigt lämpligt i köksbelysning under skåp. Här är det viktigt att ha bra och bekvämt ljus, men man vill inte att lamporna skall synas under skåpen. Då är till exempel små tunna spotlights lämpliga. De behöver inte byggas in i skåpen, utan utvändigt montage funkar bra. Smidig och enkel lösning för bänkbelysningen i köket. Smala belysningslister är också ett bra alternativ som belysning under skåp.

De vanligaste ljuskällorna inomhus är fortfarande glödlampor och halogenlampor. Dessa används ofta i lampor med E27 eller E14 socklar för glödlampor och GU10 eller GU5,3 för halogenlampor. Fullgoda LED ersättningslampor för dessa ljuskällor finns idag. Men man skall vara lite försiktig. Man får vad man betalar för. Vill man ha bra ljus och mysigt ljus som inte är blåktigt skall man satsa på de större proffesionella lampmärkena. Toshibas E-core satsning har varit väldigt lyckad och de blir ofta bäst i test. Deras lampor med led ljus drar väldigt lite energi och ger ett mycket bra ljus med hög färgåtergivning. Toshiba ledlampor handlar man smidigt på hos Xcen AB som säljer professionell belysning.