Fasadbelysning

Fasadbelysning har blivit väldigt populärt sista 10 åren. Genom att belysa byggnader med olika typer av fasadbelysning får byggnadernar ett liv också på kvällen och natten. Ofta kan byggnader se ännu mer mäktiga ut på kvällen med fasadbelysning, ibland även lite skrämmande.

Fasadbelysning Moskva  Fasadbelysning Helsinki

Men inte bara stora byggnader i städer använder fasadbelysning, utan i privata hem och stugor är det också väldigt populärt. Ett sätt att smycka huset, samtidigt som det kan vara praktiskt genom att det ger ljus där man behöver det. På altanen, vid entreen, längs väggen på mörka sidan av trädgården etc.

Fasadbelysning entre  Fasadbelysning altan  Fasadbelysning terass

Det finns mycket att tänka på runt fasadbelysning.

  • Stark
  • Tidstyrd
  • Energisnål
  • Dammtät
  • Vattentät
  • Bra montering
  • Dold eller snygg

Ibland är det meningen att själva fasasbelysningens armatur skall synas som en del av ljusupplevelsen. Andra gånger skall den vara helt dold.

Fasadbelysning och skyltbelysning, som vi presenterar på vår skyltbelysning sida, går ibland ihop. Genom att lysa upp fasaden vill man också få skyltar att synas.

 

LED belysning som fasadbelysning

Fasadbelysning skall stå på många timmar varje dag/kväll/natt för att hålla skyltar och fasader upplysta. LED tekniken som kommit på stark frammarch senaste året inom belysningsindustrin, ger mycket bättre och mer intressanta fasadbelysningar. Framförallt är det energieffektiviteten som gör led belysning bättre som fasadbelysning. En LED ljuskälla kan dra 85% mindre energi en motsvarande traditionell ljuskälla. Till exempel en led gu10 på 7W ersätter en 50W halogenlampa! Läs mer om ledbelysning här: www.xcen.se/led-belysning

Också själva armaturererna är bättre när man använder LED belysning. De kan göras tunnare och mindre bland annat. Till exempel jämför downlightsarmaturer med led med vanliga downlights.  Värmen från LED armaturer är inte lika stor som hos traditionella armaturer, vilket gör att man inte behöver ha samma säkerhetsavstånd vid montering. Glöm dock inte bort att visst avstånd behövs. Följ armaturens instruktion. 

 

Fasadbelysning från Toshiba

Toshibas sortiment av LED lampor håller högsta kvalitet. Deras sortiment av LED lampor innehåller armaturer för hem, proffessionella lampor för bland annat butiksbelysning och de arbjuder fasadbelysning. Man kan väl säga att Toshibas fasadbelysning har fått högsta betyg när den valts för att byta ut all fasadbelysning på Louvren i Paris. Nya belysningen i och runt glaspyramiden tändes i december 2011. Projektet fortsätter nu, med att montera LED belysning från Toshiba runtom Louvren och även inomhus. 2013 kommer även Mona Lisa att belysas med LED lampor.

fasadbelysning-louvren.jpg