Fasadbelysning

Fasadbelysning har blivit väldigt populärt sista 5 åren. Genom att belysa byggnader med olika typer av fasadbelysning får byggnadernar ett liv också på kvällen och natten. Ofta kan byggnader se ännu mer mäktiga ut på kvällen med fasadbelysning, ibland även lite skrämmande.

Fasadbelysning Moskva  Fasadbelysning Helsinki

Men inte bara stora byggnader i städer använder fasadbelysning, utan i privata hem och stugor är det också väldigt populärt. Ett sätt att smycka huset, samtidigt som det kan vara praktiskt genom att det ger ljus där man behöver det. På altanen, vid entreen, längs väggen på mörka sidan av trädgården etc.

Fasadbelysning entre  Fasadbelysning altan  Fasadbelysning terass

Det finns mycket att tänka på när man skall välja armaturer för fasadbelysning.

  • Styrka
  • Tidstyrning
  • Energiåtgång
  • Vädertålighet
  • Bra montering
  • Utseendet: Dold eller snygg

Men innan man börjar titta efter rätt utomhusarmatur så gäller det att bestämma sig vilken typ av belysning av fasaden man vill ha. 

  • Skall det vara en jämn belysning över hela fasaden?
  • Eller ljuspelare på vissa ställen?
  • Skall belysningen bara vara utsmyckning eller skall den lysa upp så att man kan röra sig, arbeta, äta i ljuset? S
  • kall fasadbelysning och lysa upp skyltar?

Fasadbelysning och skyltbelysning, som vi presenterar på vår skyltbelysning sida, går ibland ihop. Genom att lysa upp fasaden vill man också få skyltar att synas.

 

Fasadbelysning från Toshiba

Toshibas sortiment av LED lampor håller högsta kvalitet. Sortimentet innehåller armaturer för hem, proffessionella lampor för bland annat butiksbelysning och de arbjuder utomhusbelysning och fasadbelysning.

Man kan väl säga att Toshibas fasadbelysning har fått högsta betyg när den valdes som fasadbelysning på Louvren i Paris. Nya belysningen i och runt glaspyramiden tändes i december 2011. Projektet har fortsatt och man har nu monterat ledbelysning från Toshiba både utvändigt och invändigt på Louvren. Nu är självaste Mona list belyst med ledlampor från Toshiba. 

fasadbelysning-louvren.jpg

Ledlamporna som används för Mona Lisa går inte att köpa, utan det är special, special special. Däremot finns Toshibas professionella sortiment av ledlampor i Xcens webbshop.

 Toshiba har också en rktigt bra utomhusstrålkastare av högsta kvalitet. Den används med fördel som fasadbelysning som du kan se här:

   

Led strålkastaren finns i olika styrkor och med olika spridningsvinklar. Dessutom finns standard tillbehör som väggfäste och markspjut.

/vaggfaste-arm-stralkastare-300.jpg  Markfäste för led strålkastare

 

 

LED belysning som fasadbelysning

Fasadbelysning skall stå på många timmar varje dag/kväll/natt för att hålla skyltar och fasader upplysta. Då är det viktigt med energieffektivitet. Och därför är det idag en självklarhet att använda led belysning till fasadbelysning. En LED ljuskälla kan dra 85% mindre energi en motsvarande traditionell ljuskälla. 

Också själva armaturererna är bättre när man använder LED belysning. De kan göras tunnare och mindre bland annat. Värmen från LED armaturer är inte lika stor som hos traditionella armaturer, vilket gör att man inte behöver ha samma säkerhetsavstånd vid montering. Glöm dock inte bort att visst avstånd behövs. Följ armaturens instruktion. 

 

Ljus på villafasad

När det kommer till ljus på fasader hos privata hem är det lite andra typer av armaturer man ofta är ute efter. Stora strålkastare är inte rätt val av belysning, utan ofta skall man satsa på mindre designade utearmaturer. Webshopen www.belysningsdesign.se har ett stort utbud av mindre fasadbelysningar för villor.